TandInfo.be
Alles wat u wilde weten over uw gebit en tanden
 
 
tandheelkundige
            informatie
  Home
Het gebit nader bekeken
Gebitsontwikkeling
Gaatjes en tandvleesontsteking
Mondverzorging
Fluoride
Zoete Drankjes en frisdrank
De Kleur Van tanden en kiezen
Sealen, bescheming tegen gaatjes
Vullingen, amalgaam en Composiet
Esthetische Tandheelkunde
Wortelkanaalbehandeling
Kronen en bruggen
Prothese
Implantaten
Ongevallen en Ongelukjes
Spelingen der natuur
Tandversiering

Uw vragen
Trefwoorden

Voor tandartsen:
TandartsenPagina.be
TandartsenPagina.nl
Tandartsenlinks

 

Implantaten

Inleiding
Mogelijkheden
Stap voor stap
Voor -en nadelen
Prothese
Brug
Voortand

Wat is een implantaat


Een implantaat is een kunstwortel, die in de kaak geplaatst wordt en in het bot vastgroeit. Implantaten zijn gemaakt van titanium en worden door het lichaam en omringende bot zeer goed verdragen. Implantaten kunnen er uit zien als schroeven of als holle cylinders

 


Implanten zijn klein, hebben een doorsnede van 3,5 tot 4,1 mm, een lengte van 8 tot 16mm, en zijn dus ongeveer net zo groot als een natuurlijke tandwortel. Het plaatsen van 1 of meerdere implantaten heet implantatie.


Wanneer het bot voldoende aan de kunstwortel is vastgegroeid, kan het implantaat dienen als basis voor een kroon, of dienen als steun voor een gebitsprothese.


 
Titanium


Onder de zogenaamde weefselvriendelijke metalen is titanium een van de beste stoffen voor het vervaardigen van implantaten. Daarom komt het gebruik hiervan in de moderne geneeskunde zeer regelmatig voor (bijvoorbeeld bij:botbreukplaten, kunstgewrichten en pace-makers). Titanium wordt door het menselijke lichaam volledig geaccepteerd; dat wil zeggen dat er geen afweerreactie van het lichaam optreedt.
 

Implantatie in de tandheelkunde


Sinds mensenheugenis heeft de tandheelkunde getracht verloren gegane tanden zo natuurlijk mogelijk te vervangen. Herstel van het uiterlijk, fuctieherstel zoals het kauwen, spreken en lachen, moeten het uiteindelijke resultaat vormen. De natuur heeft een perfect kauwsysteem ontwikkeld dat nooit volledig door kunstmiddelen vervangen kan worden. Het plaatsen van kunstwortels (implantaten) in de kaak als pijler voor tandvervanging komst het dichtst in de buurt van de natuurlijke tandwortel. Het aanbrengen van implantaten gebeurt over het algemeen onder plaatselijke verdoving.

Quick links:
tandenborstels - zoete drankjes - sealen - implantaten - tandversiering - tandplak - fluoride - vullingen - kronen - tandversiering.